Geschreven door Helena Verspaget
Legal Tech Challenge
In oktober 2020 is in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid door de Universiteit Leiden een Legal Tech Challenge georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool Leiden en PLNT. Opdracht van de Legal Tech Challenge was om een digitale oplossing te bedenken rondom het thema ‘toegang tot het recht’. De stage-instelling Zuyd Legal Lab waar wij, het team van Civilitas, stage hebben mogen lopen, heeft gevraagd of wij wilden deelnemen aan de Legal Tech Challenge. Met het gedachtegoed dat wij alle vier dragen om het recht toegankelijk te maken en preventive te werk te gaan, hebben wij deze uitdaging met beide handen aangepakt.
En toen..
Er kon gekozen worden tussen vijf thema’s. Ons team heeft gekozen voor het thema ‘een beslissing van de gemeente’. De opdracht had als doel om problemen die zich in de praktijk voor doen met een technische tool te voorkomen. Om helderheid te scheppen welke problemen zich voordoen, hebben wij een enquête gehouden. Daarbij is naar voren gekomen dat voor veel burgers niet duidelijk is hoe procedures verlopen met betrekking tot aanvragen bij gemeenten. Burgers weten vaak niet hoe ze een aanvraag moeten indienen, beslissingen worden veelal niet begrepen, bezwaar maken ervaren zij als lastig en termijnen zijn vaak niet bekend.
De oplossing
Het idee was om een applicatie te ontwikkelen die begeleiding en ondersteuning biedt bij procedures en termijnen bewaakt. De applicatie biedt een standaardformat aan die burgers kunnen downloaden voor de aanvraag van bijzondere bijstand (vooralsnog richt de applicatie zich enkel op bijzondere bijstand, maar kan ook op andere aanvragen worden toegepast), het maken van bezwaar en een termijnbewaker, die een notificatie verzendt naar de burger indien een termijn dreigt te verstrijken. Tevens is de applicatie bedoeld voor gemeenten, zodat ook zij de procedure nauwlettend in de gaten kunnen houden en wettelijke termijnen kunnen bewaken. Wanneer een gemeente te laat is met reageren, biedt de applicatie de belanghebbende een standaardformat van een ingebrekestelling aan.
De finale!
Op 18 februari 2021 heeft de finale plaatsgevonden. Tijdens de finale hebben alle deelnemers hun oplossing voorgedragen aan de jury van de Legal Tech Challenge alsook aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Ook wij hebben onze oplossing mogen presenteren. Met volle trots kunnen wij zeggen dat wij de winnaars zijn van de Legal Tech Challenge 2021.
Wij hadden, voordat de finale plaatsvond, gezamenlijk besloten om het idee te gaan verwezenlijken. Echter heeft het winnen van de Legal Tech Challenge vele deuren voor ons geopend, wat ons tot het punt heeft gebracht waar wij nu zijn. Op korte termijn gaat de eerste fase van de ontwikkeling van de applicatie van start. Wij hopen dat de applicatie snel in gebruik kan worden genomen door de burger en de gemeente, zodat het recht toegankelijk is en procedures duidelijk zijn. Eén van de vele voordelen van transparantie en toegankelijkheid is dat het vertrouwen schept tussen burgers en gemeenten.

Reactie plaatsen
Reacties